1. Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно: пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта (вид пшеница, камут (вид едра твърда пшеница) или техни хибридни сортове, както и продукти от тях, с изключение на:
a) глюкозен сироп на пшенична основа, включително декстроза
b) малтодекстрини на пшенична основа;
c) глюкозен сироп на ечемична основа;
d) зърнени култури, използвани за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
2. Ракообразни и продукти от тях;
3. Яйца и продукти от тях.
4. Риба и рибни продукти с изключение на:
a) рибен желатин, използван като носител на витамини или каротиноидни заготовки;
b) рибен желатин или рибен клей, използван като подобряващ агент в бира и вино.
5. Фъстъци и продукти от тях;
6. Соя и соеви продукти, с изключение на:
a) напълни рафинирани соево масло и мазнина;
b) натурално смесени токофероли (E306)
c) фитостероли и фитостеролови естери от растителни масла, получени от соеви източници;
d) растителен станолов естер, произведен от стероли на растителни масла от соеви източници;
7. Мляко и млечни продукти (включително лактоза) с изключение на:
a) суроватка, използвана за производство на алкохолни дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход;
b) лактикол.
8. Ядки, а именно: бадеми (Amygdaluscommunis L.), лешници (Corylusavellana), орехи (Juglansregia), кашу (Anacardiumoccidentale), пеканови ядки (Caryaillinoiesis (Wangenh.) K. Koch), бразилски орехи (Bertholletiaexcelsa), шамфъстък (Pistaciavera), орехи Макадамия или орехи Куинсленд (Macadamiaternifolia) и продукти от тях с изключение на ядки, използвани за производството на дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
9. Целина и продукти от нея.
10. Синап и продукти от него.
11. Сусамово семе и продукти от него.
12. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10 mg/kg или 10 mg/liter, изразени под формата на общ SО2, който следва да се изчисли за продуктите, предлагани готови за консумация или върнати към първоначално състояние съгласно указанията на производителя.
13. Лупина и продукти от нея.
14. Мекотели и продукти от тях.